محصولات

نخودچی

نخودچی

نخودچی یکی از پر طرفدار ترین خشکبار در بین افراد میانسال یا مسن است که به سلامتی خود اهمیت می دهند. شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید مصرف نخودچی تا چه اندازه می تواند برای تقویت و بهتر شدن ساز و کار های گوناگون بدن مفید باشد.

نخودچی در میان خشکبار و آجیل عید یا حتی تنقلات ساده خانگی به چشم می خورد. اولین و مهم ترین خصوصیت نخودچی، میزان فیبر بالای موجود در آن است که برای تقویت دستگاه گوارش مفید واقع می شود. فیبر موجود در دانه های روغنی و گیاهی از جمله نخودچی، یکی از موادی است که تاثیر بسزایی در کارکرد بهتر معده و روده ها دارد. به عنوان نمونه، فیبر موجود در نخودچی برای سلامت جداره روده ها مفید بوده و باعث جذب بهتر مواد غذایی خواهد شد.

فیبر موجود در نخودچی و رطوبت نسبتا پایین آن، باعث شده تا برای تهیه آرد نیز قابل استفاده باشد، به طوری که امروز آرد نخودچی از جمله پر مصرف ترین انواع آرد در ایران است که برای تهیه شیرینی یا نان های مغذی در فهرست مواد اولیه قرار می گیرد.

بسیاری از جوانان امروز ایرانی، ترکیبی به نام قویت را خوب به یاد می آورند که از ترکیب آرد نخودچی به همراه افزودنی های دیگری مثل پودر نارگیل و شکر و … حکم یک وعده تقریبا کامل غذایی را دارد که مجموعه مواد تشکیل دهنده آن برای رشد و کارآیی بهتر بافت های استخوانی و عضلانی کودکان و نوجوانان و همچنین تقویت حافظه ایشان موثر است.

علاوه بر این مخلوط بسیار خوش طعم و مقوی، از آرد نخودچی برای پخت انواع شیرینی ها استفاده می شود که معروف ترین آن ها شیرینی نان نخودچی است که در واقع ترکیب ساده ای از خمیر نخودچی به همراه روغن و به همراه مقداری از مغزیجات مانند مغز پسته و بادام به شمار می رود و از پذیرایی های معمول در خانه های ایرانی است.

البته محصولاتی که با آرد نخودچی تهیه می شوند صرفا منحصر به نان نخودچی نیست و انواع دیگری از نان ها و شیرینی ها به خصوص در بین بعضی از روستا ها و مناطق اصیل محلی، رواج دارد. طعم خاص نخودچی و ارزش غذایی بالای آن باعث شده تا از قدیم رقیبی برای آرد گندم یا آرد جو محسوب شود.

یکی از ویژگی های مهم نخودچی، چربی کم توام با کالری بالای آن است. به این ترتیب مصرف نخودچی بدون این که باعث بالا رفتن کلسترول خون یا چربی های انباشت اضافه در بافت ها باشد، کالری بالایی برای فعالیت های روزمره تامین خواهد کرد. حتی برای ورزشکاران از جمله کوهنوردان نیز مصرف نخودچی توصیه شده است.

برخورداری از کلسیم و آهن، خصوصیت مهم دیگری است که نخودچی را به یک دانه گیاهی ویژه تبدیل کرده است.

می دانیم که کلسیم برای تقویت بافت های استخوانی و آهن برای خون سازی مفید هستند. در نتیجه مصرف نخودچی علاوه بر آن که باعث تقویت دستگاه گوارش و تقویت استخوان بندی می شود، به منظور تامین آهن مورد نیاز به ویژه در بیماران مبتلا به کم خونی از نوع فقر آهن نیز کارآیی دارد و علاوه بر خون سازی، باعث تنظیم فشار خون پایین نیز می شود.

به دلیل چربی و کالری سالم نخودچی، می توان آن را در برنامه غذایی روزمره گنجاند و خوردن گوشت قرمز را کاهش داد. به عبارت بهتر، نخودچی مانند سایر دانه های گیاهی، رقیب جدی برای گوشت قرمز به شمار می روند و اشتهای انسان با خوردن کمی نخودچی کمتر می شود که زمینه مناسبی به منظور پرهیز از پر خوری و کاهش وزن است.

توجه داشته باشید که مواد تشکیل دهنده نخودچی صرفا به فیبر و چربی سالم و آهن محدود نیست و مقادیر قابل توجهی از انواع ویتامین های ب، ث و ای نیز در نخودچی وجود دارند. علاوه بر این، وجود منیزیم و املاحی مثل فسفر و کلسیم نه تنها به قوی تر شدن بافت های عضلانی و استخوانی بلکه به بهبود فعالیت های بافت های عصبی و مغز نیز کمک خواهند کرد. با این حساب، مصرف منظم نخودچی به خصوص در هنگام صبحانه و آغاز فعالیت روزانه بدن و مغز، باعث پیشگیری از بروز انواع نارسایی های مغزی مانند فراموشی و … شده و اختلالات خاص ناشی از تنش های عصبی را نیز کاهش می دهد.

از طرف دیگر وجود املاح و ویتامین ها، باعث بالا تر رفتن ضریب ایمنی بدن می شود. این ادعا به معنای درمان فوری بیماری ها نیست، بلکه نشان می دهد خوردن منظم چند گرم نخودچی در طول روز، در بلند مدت قادر است توانایی مقابله بدن انسان با تهاجم ویروسی، میکروبی یا عفوتی را بالاتر ببرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.