دسته بندی نشده

زرشک

زرشک

 

ایرانیان از دیرباز با زرشک و خواص آن آشنا بودند. در حقیقت گیاه زرشک و دانه های نسبتا ترش مزه و کوچک آن سوژه های قابل توجه بسیاری از افراد و علاقه مندان به طب سنتی در سرزمین هایی مانند ایران بودند. چرا که اهالی این مناظق در معرض اقلیم گرم و نیمه خشک قرار داشته و طبع آن ها پذیرش بهتری برای گیاهی مانند زرشک و مشتقات آن دارد.

 

درختچه‌های زرشک در چنین اقلیم و آب و هوایی بیشتر می کنند. طبق برخی از منابع، گیاه و میوه زرشک در کشورهایی مانند مصر نیز از دیرباز شناخته شده و از آن برای درمان بسیاری از اختلالات و بیماری های مردم استفاده می شده است. در چین نیز مانند سایر گیاهان، اطبای چینی به خوبی با خواص زرشک آشنا بوده و آن را در موارد لازم تجویز می کردند. به این ترتیب متوجه می شویم که شناخت انسان نسبت به خواص و فواید زرشک به قرن های دور بر می گردد.

 

انصافا باید زرشک را میوه ای شگفت انگیز و بی نظیر از نظرخواص و فواید برای جسم و روح انسان دانست. شاید تعجب کنید که یک گیاه دارویی برای روح و روان چطور می تواند مزیت آور باشد. کافی است کمی در مورد تاثیرات زرشک بر روی ساز و کار های مختلف بدن آگاهی به دست آورید و سپس نقش آن را در تنظیم خون رسانی و توزیع اکسیژن و همچنین ترشح هورمون ها و سلامت غدد درونی بشناسید، آن گاه به معجزه مصرف این دانه ها پی خواهید برد.

 

در ایران از دانه های زرشک؛ به عنوان یک خوشبو کننده برای مخاط و همچنین شفا دهنده بیماری های ریه و مجاری تنفسی و همچنین بهداشت دهان و دندان استفاده می ‌شده است. امروز هم می ‌بینیم کسانی که سن بیشتری داشته و بیشتر به روش های طب سنتی آشنا هستند، از رب یا آب زرشک برای ماساژ لثه استفاده می کنند. این کار می ‌تواند به تقویت دندان ها و همچنین بهبود التهاب دهان و لثه ها کمک شایان توجهی داشته باشد و از بروز بسیاری از مشکلات دندان جلوگیری کند.

 

به طور کلی یکی از مهم ترین ویژگی های زرشک، بهبود زخم و التهاب است. این ویژگی می تواند برای زخم و التهاب های درونی مانند زخم معده و حتی التهاب دیواره رحم مفید واقع شود. از طرف دیگر برای التهاب های پوستی و سطحی نیز نقش درمانی خود را به خوبی ایفا کرده و قادر است یک التیام بخش موضعی باشد. ماسک هایی که با استفاده از رب یا آب زرشک تهیه می شوند تاثیر خوبی بر روی پوست داشته و منجر به شادابی و جلای رنگ پوست و از بین رفتن لکه ها و … خواهند شد.

 

از دیگر ویژگی های زرشک تقویت دستگاه گوارش است. علاوه بر آنکه زرشک می تواند التهاب های معده و روده را بهبود بخشیده و به کارکرد آنها و همچنین هضم و جذب بهتر غذا کمک کند، برای مشکلاتی مانند اسهال و نارسایی های صفراوی نیز مفید است. نکته مهمی که در طب سنتی مورد توجه قرار گرفته طبع هر گیاه و ماده خوراکی و نوشیدنی و هماهنگی آن با مزاج بیمار و به طور کلی افراد مختلف است. به این ترتیب اگر بخواهیم در مورد زرشک موضوع طبع و مزاج را بررسی کنیم، باید خاطرنشان کرد که طبیعت این میوه سرد و خشک بوده و در نتیجه برای کسانی که دارای طبع گرم به خصوص طبع گرم و مرطوب هستند مناسب تر خواهد بود.

 

زرشک میوه ای است که سرشار از ویتامین به خصوص ویتامین c بوده و به این ترتیب می تواند یک ماده مقوی برای سلامت دستگاه ایمنی بدن نیز باشد. مصرف منظم آن چه به صورت افزودنی در غذا و چه به صورت دمنوش و عرقیات گیاهی و یا شربت، باعث می شود بدن در مقابل بیماری ها قدرت واکنش بهتر و سریعتری داشته باشد.

 

تقویت دستگاه ایمنی به ویزه در فصل های پاییز و بهار که بدن در مواجهه با تغییر دما آسیب پذیر تر می شود، اهمیت بیشتری می یابد.

 

خاصیت ادرار آور بودن زرشک نیز موضوع جالبی است که از گذشته توجه پزشکان و اطبا را به خود جلب کرده است. ادرار آور بودن زرشک کمک می‌کند تا مجاری ادراری و همچنین کلیه ها طی فعالیت های منظم تر پاکسازی و تصفیه شوند. این کار از انباشت رسوبات در کلیه جلوگیری کرده و به سلامت آنها کمک خواهد کرد. علاوه بر این مصرف زرشک به دنبال خاصیت ادرار آور بودن می تواند به تصفیه و دفع سموم خون نیز کمک قابل توجهی داشته باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.